Első benyomás

Már a találkozás első pillanataiban eldöntjük valakiről, hogy kedveljük-e, vagy sem. Automatikusan történik a dolog, és szinte észre sem vesszük, de akár a kézfogás is elegendő ahhoz, hogy képet alkossunk egy ismeretlen személyről. Ugyanez pedig fordítva is igaz, hiszen rólunk is leszűrnek fontos részleteket az első másodpercekben. Ezért nagyon fontos, hogy amennyire lehet tudatosan foglalkozzunk személyes arculatunkkal, hogy minél inkább valós és hiteles képet mutathassunk magunkról, már akár az első találkozáskor is.

Az embereknek mindössze hét másodpercre van szükségük ahhoz, hogy valaki másról az első találkozásuk során véleményt formáljanak, mindezt tudatalatt tesszük, mivel a belénk oltott túlélési ösztön késztet erre. Ezt annak ellenére tesszük, hogy tudjuk, nem ez a leghelyesebb módja a másik ember megítélésének. Az első benyomás azért fontos, mivel általában kevés az időnk megítélni az embert, így aki elsőre nem üti meg a mércénket, annak nincs újabb esélye.

Nagyon fontos, hogy a találkozó előtt legyünk tudatában annak, hogy meg vagyunk figyelve, vegyünk nagy lélegzetet, húzzuk ki magunkat, az magabiztosabbnak mutat, és adjuk minél inkább önmagunk. feszült izmokat is ellazítja. Nem csak a saját arculatunkra kell figyelnünk, értjük ez alatt a magunkon tudatosan viselt stílusjegyeinket, hanem figyelnünk kell nonverbális kommunikációnkra is:  gesztusaink legyenek nyitottak, kerüljük az összefont karokat és a keresztbe tett lábakat, tudatosan válasszuk ki a státuszszimbólumokat, ékszereke, kiegészítőket, és figyeljünk a megfontolt, határozott és nyugott mozdulatokra, testbeszédre

Azt se felejtsük el, hogy az első benyomást befolyásolja a saját hangulatunk is. Boldogabb és vidámabb hangulatban lévő emberek minden viselkedést pozitívabban értékelnek.

Ugyanígy befolyásolja az első benyomást az a tény is, hogy mit tudunk egy adott szituációról. Más és más benyomást alakítunk ki ugyanarról a személyről, ha eltérő információk állnak az adott szituációról rendelkezésre. Ezért lényeges, hogy véleményformálás előtt igyekezzünk a helyzetet pontosan megismerni, illetve véleménykülönbség esetén tisztázni, ki milyen információk ismeretében alakította ki álláspontját. Még egy fontos szabály, hogy ne essünk a sztereotípiák csapdájába, ne a társított sztereotípiák alapján ítélkezzünk, hiszen ezeket mindig a környezet adta információk alapján kell egyénenként értelmezni.

Krippán Kinga

 

Vélemény, hozzászólás?