Miért halogatunk és hogyan tudunk leszokni róla?

Amikor az időgazdálkodás műhelyeken arra kérem a résztvevőket, hogy sorolják fel az idővel kapcsolatos gondjaikat, minden alkalommal megjelenik közöttük a halogatás. Valóban általános problémáról van szó, németországi és amerikai kutatások szerint a főiskolások 58-80 százalékát érinti és valószínűleg nálunk is eléggé általános.

“Miért halogatunk és hogyan tudunk leszokni róla?” bővebben

10 lépésben a 10-esért

Nem mondok újat: tanulni mindig és mindenkinek kell, viszont megkülönböztet egymástól az, hogy mindenki másképp tanul, azaz a tanulási technikákat tanulója válogatja. Amikor az egykor bevált, hagyományos módszerek nem hozzák meg az elvárt eredményt, gondolkodj el azon, hogy mi az ami számodra élvezetessé és sikeressé teszi a tanulást?

“10 lépésben a 10-esért” bővebben

Első benyomás

Már a találkozás első pillanataiban eldöntjük valakiről, hogy kedveljük-e, vagy sem. Automatikusan történik a dolog, és szinte észre sem vesszük, de akár a kézfogás is elegendő ahhoz, hogy képet alkossunk egy ismeretlen személyről. Ugyanez pedig fordítva is igaz, hiszen rólunk is leszűrnek fontos részleteket az első másodpercekben. Ezért nagyon fontos, hogy amennyire lehet tudatosan foglalkozzunk személyes arculatunkkal, hogy minél inkább valós és hiteles képet mutathassunk magunkról, már akár az első találkozáskor is. “Első benyomás” bővebben

Iránytű az időgazdálkodáshoz. Elvek és technikák.

Az idővel való gazdálkodás hétköznapi életünk egyik fontos területe, ugyanakkor fontos kihívás is. Az időnk véges, ezért nagyon értékes. Fontos, hogy minél hatékonyabban tudjuk beosztani, hogy minél többet a számunkra igazán fontos területekkel tölthessünk.

Jelen írás egy áttekintő, összefoglaló jellegű bejegyzés, amely iránymutatásul szolgál azoknak, akik szeretnének az időmenedzsment terén fejlődni. Megtalálhatóak benne a legfontosabb témák, amelyeket az időmenedzsment szakirodalom tárgyalni szokott. Alapelveket és technikákat ismertetünk, amelyek mentén érdemes felfedezni az időgazdálkodás kulcsfontosságú elemeit.

“Iránytű az időgazdálkodáshoz. Elvek és technikák.” bővebben

Kompetencia menedzsment a negyedik ipari forradalom küszöbén

A World Economic Forum  2017-es ülését, amelynek középpontjában az Industry 4.0 címszó alatt is ismert 4-ik ipari forradalom állt, határozott üzenettel zárták: 2020-ig, a dolgozók több, mint egy harmadának olyan képességekre lesz szüksége, amelyekkel jelenleg nem rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy két éven belül, a jelenlegi alkalmazottak, munkájuknak legalább 30 százalékát újra kell majd tanulják. Hosszútávon elképzelhető, hogy azok a gyermekek, akik napjainkban kezdik iskolás éveiket, olyan állásokat fognak betölteni 15 év múlva, amelyek ma még nem léteznek, tehát ilyen értelemben is a tanulás fontossága, mint érték és mint folyamat, megsokszorozódik.

“Kompetencia menedzsment a negyedik ipari forradalom küszöbén” bővebben

Ha akkor tudtam volna…

Készülök a 10 éves érettségi találkozóra és számottevő hangulatba kerültem és persze nosztalgikusba is. Emlékszem, hogy lázban égtem, mikor lejártak a vizsgák és lehetett iratkozni az kiválasztott álom szakra. Akkor csak azt tudtam, hogy a közgázt választom, színvonalas oktatás és sokrétű elhelyezkedési lehetőség. Aztán mindenki kérdezte tőlem, hogy „könyvelő leszel??”…én meg durcásan nem, közgazdász/manager/pénzügyes – éppen mit mondtam- jelentsen ez bármit is. Mert hát fogalmam sem volt, hogy igazából mi is lehetek, az addigra összeszedett infókból, csak annyit következtettem ki, hogy jó lesz az nekem.De nagyon hittem és nagyon akartam.

“Ha akkor tudtam volna…” bővebben